search

У Росії повним ходом йде «розкуркулення» бізнесу та спроба повернутися до командної економіки

У Росії повним ходом йде «розкуркулення» бізнесу та спроба повернутися до командної економіки

13 червня уряд РФ схвалив законопроект про одноразовий внесок до бюджету з надприбутків великих компаній

Це цілком очікуваний крок у рамках кампанії режиму з «розкуркулення» російського бізнесу та наповнення бюджету РФ. На початку цього року уряд вже збирав «добровільні внески» з великого бізнесу, запропонувавши найприбутковішим компаніям «поділитися». З цією ж метою з потурання режиму були створені нафтотрейдингові компанії-прокладки, які обходять цінову стелю, акумулюють прибутки за межами Росії і з яких будь-якої миті можна також зібрати «добровільний внесок». Тепер же цей захід зафіксовано в законодавчому порядку через податковий механізм.

Внесок становитиме 10% від різниці у прибутку за 2021-2022 та 2018-2019 рр. для компаній, чий середній прибуток до оподаткування за 2021-2022 роки склав більше 1-го мільярда рублів. Мінфін пропонує дати можливість компаніям зменшити ставку податку до 5%, якщо вони виплатять його в період з 1 жовтня по 30 листопада 2023 року.

Додаткові надходження до бюджету від сплати податку на надприбуток (windfall tax) оцінюються на рівні 300-470 млрд руб. (або 5-9% очікуваного дефіциту бюджету 2023). За оцінками ВЕШ, 85% всіх надходжень забезпечать галузі, що тісно пов’язані з експортом природних ресурсів.

Виняток зроблять для:

  • підприємств малого та середнього бізнесу;
  • організацій, які сплачують єдиний сільськогосподарський податок;
  • компаній які були засновані після 2020 року;
  • компаній нафтогазового сектора та вуглевидобування. 

Для останніх цього року вже передбачено додаткові збори з податку на видобуток корисних копалин (ПВКК) та демпферу на моторне паливо. Держдума ухвалила бюджетоутворюючий закон, який, зокрема, підвищує у 2023-2025 рр. податкове навантаження на газову та нафтову галузі РФ. Документ передбачає:

  • Коригування з 1 січня 2023 р. податкової ставки при розрахунку ПВКК на природний газ. 
  • Додаткове вилучення у Газпрому в 2023-2025 роках по 50 млрд руб. в місяць (1,8 трлн руб.всього). 
  • Підвищення податку на прибуток для експортерів зрідженого природного газу  у 2023-2025 рр. до 34%. 

Очікується, що передбачене законом підвищення податкового навантаження має збільшити надходження до бюджету від ПВКК на нафту у 2023-2025 рр. сумарно на 629 млрд руб. А тимчасове підвищення ставок ПВКК на 380 руб. за тонну на всі марки вугілля, крім бурого, дасть додатково бюджету близько 30 млрд руб.

Нагадаємо, що у 2022 році з прибутку Газпрому вже було вилучено майже 1,6 трлн руб. для фінансування бюджетних витрат, у т.ч. у вигляді одноразового платежу ПВКК. 

Податкове посилення неминуче

Закон про податок на надприбуток – це не якась окрема історія, а частина тренду, який формується в Росії, – тренду на посилення податкового тиску та управління економікою в ручному режимі. На це вказують і інші сигнали: 

  • Мінфін вже планує збільшити ПВКК на вугілля у IV-му кварталі 2023 р. 
  • Уряд вніс до Держдуми законопроект про підвищення податків для росіян, які працюють з-за кордону (30% з доходів, отриманих з Росії).
  • На Петербурзькому міжнародному економічному форумі (ПМЕФ) обговорювалось питання підвищення податків, однозначної відповіді на яке не було. Представники економічного блоку уряду РФ говорили про неминучість податкового зростання при збереженні поточної політики витрат. Показово, що глава ЦБ РФ, Е. Набіулліна, акцентувала увагу на ризиках повернення до командної економіки. А це означає одне, що процеси «закручування гайок» у російській економіці йдуть повним ходом, і вже навіть найвірніші соратники Путіна попереджають про наслідки такої економічної політики. 

Дана тенденція формується на фоні зростання дефіциту бюджету РФ. За 5 місяців 2023 року дефіцит російського бюджету склав 3,4 трлн руб, що вже перевищує заплановані на 2023 рік 2,9 трлн руб. 

Доходи бюджету скоротилися на 19% порівняно з відповідним періодом минулого року до 9,8 млрд руб, що в принципі очікувано, оскільки в тому році були рекордні ціни на енергоресурси, і в І-му півріччі2022 р. Мінфіну вдалося отримати профіцит бюджету 1,5 трлн руб.  

В той же час видатки за 5 міс. 2023 зросли на 27% до 13,2 трлн руб. За 5 місяців було витрачено 45%запланованих видатків на 2023 рік, і щоб уникнути подальшого зростання дефіциту підвищення податків розглядається як один зі способів фінансування бюджету.

За нашими оцінками, дефіцит бюджету за підсумками 2023 року може скласти 5-6 трлн руб. (3-4% ВВП), але це не є критичним з точки зору бюджетної стійкості РФ. Росія має гроші фінансувати війну, принаймні, на цей рік точно.

Проте податки в РФ зростають і продовжать зростати в найближчому майбутньому. Дефіцит бюджету розширюється, тоді як ціни на нафту поступово знижуються, відсоток людей, які годуються з російського бюджету, зростає, економіка без урахування витрат «на гармати» стискається.

Що це означає для економіки 

Покриття бюджетного дефіциту за рахунок кошмарення бізнесу підвищенням податків однозначно негативно позначиться на економіці Росії. 

По-перше, це позбавляє економіку настільки необхідного внутрішнього інвестиційного ресурсу. Приватні інвестиції скорочуватимуться, а відповідно не буде бази для середньо- і довгострокового зростання економіки. А зовнішніх інвестицій в Росію поки що не передбачається. 

По-друге, це погіршення і без того вкрай несприятливого інвестиційного клімату та умов ведення бізнесу в РФ. Зрозуміло, що західні компанії й так не прийдуть зараз до Росії, проте це негативний сигнал і для потенційних партнерів із Китаю, Індії, ОАЕ, ставку на яких намагається зробити РФ. 

По-третє, це призведе до зростання тіньової економіки. 

По-четверте, державний бюджет недоотримає дивіденди. У 2022 році 143 компанії з державною участю перевели до федерального бюджету майже 753 млрд руб. дивідендів за своїми акціями. На «Газпром», «Роснафтогаз» та «Транснафта», які зараз обкладають податками, припало 88% загальної суми.

І по-п’яте, це свідчить про посилення ролі та частки держави в економіці, яка в РФ є неефективною, корумпованою та не створює жодних стимулів для технологічного розвитку країни. 

Таким чином, у Росії повним ходом йде «розкуркулення» бізнесу та спроба повернутися до командної економіки. І якщо цей план режиму здійсниться, то це матиме найнегативніші наслідки для російської економіки, яка тримається в поточних умовах санкцій, і можна навіть сказати непогано почувається і дозволяє фінансувати війну, як раз завдяки адаптивності та гнучкості ринкової економіки. У міру дрейфування у бік фіскалізації та планової економіки стійкість російської економіки падатиме. 

Вам також буде цікаво: