search

Звіт з соціологічного дослідження "Сприйняття росіянами війни в Україні"

Звіт з соціологічного дослідження

Український інститут майбутнього спільно з “Нью Імідж Маркетинг Груп” презентують результати соціологічного дослідження на тему “Сприйняття росіянами війни в Україні”, проведене на території РФ у жовтні 2023 року.

МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Методика: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) — телефонне опитування по інтерактивній̆ структурованій̆ анкеті за допомогою спеціального програмного забезпечення для проведення соціологічних опитувань. Lemur CATI — додаток, який встановлюється на комп’ютери / ноутбуки для проведення телефонних інтерв’ю.

Вибірка: Обсяг вибіркової̈ сукупності становить 1207 респондентів. Вибірка є стратифікованою за ознаками: статево-вікові квоти — чоловіки / жінки в 5 вікових групах (18-24, 25-34, 35-44, 45-59 і 60 років і старше) та жителі різних ФО. Таким чином вибірка відтворює географічні параметри та статево-віковіпропорції̈ генеральної̈ сукупності — всіх дорослих (18 років і старше) жителів Росії. Дані офіційної статистики про чисельність населення РФ та статево-віковий склад населення взято з відкритих інтернет-джерел. Статистична похибка з ймовірністю 0.95 не перевищує 2.8%.

Період проведення польового етапу: 15.10.2023-30.10.2023

Кількість знятих трубок –30738

Анкет заповнених – 1200

Відмови та невідповідність квотам – 28397

Відкладені на передзвін дзвінки – 1141

Увага! Масові опитування в РФ мають свою специфіку. Як зазначають різні соціологи, навіть якщо дослідницька компанія дотримується всіх правил і намагається робити якісну вибірку, то все одно дуже складно зробити об’єктивне дослідження. Існує гіпотеза, що в соціально- політичних опитуваннях беруть участь переважно респонденти, які є лояльними до діючої влади та не бояться публічно висловлювати свою позитивну оцінку режиму.

Респонс-рейт дослідження становить приблизно 5%. Це означає, 95% людей, до яких звернулися з проханням взяти участь у дослідженні, не погодилися продовжити спілкування.

Запитання та варіанти відповіді у звіті надою мовою опитування.


ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

  • Похід Пригожина на Москву дійсно став подією, яка хоч трохи розбурхала мляве російське суспільство. Але того запалу вистачило ненадовго. Ситуаційний критичний порив по відношенню до політичного керівництва рф, викликаний вагнерівським бунтом та загибеллю Пригожина, змінився звичною апатичною лояльністю до влади та приреченою згодою з напрямком руху країни. Рейтинги більшості росполітиків високого рангу (включаючи путіна), які помітно просіли у серпні 2023, знову підросли, хоча і не повернулися до травневих показників.
  • Хоча загибель Пригожина залишається найбільш важливою подією останніх кількох місяців, всі інші події, в тому числі пов’язані з війною в Україні, значно поступаються другій за значимістю події — подорожчанню цін на автомобільне паливо.
  • Майже половина (43%) опитаних говорить про зниження рівня життя. У 22% росіян знизилися доходи. 15% респондентам не вистачає грошей на ліки та медицину. Також майже половина опитаних (42%) шукали додаткову роботу. Але це скоріше фонове невдоволення життям, ніж зародки протесту. Лише для чверті росіян головну відповідальність за зниження рівня життя несе путін. Головним винним виявився варіант «інше» який в значній мірі включає зовнішні та абстрактні сили: санкції, Америку, Україну, кризу, олігархів тощо.
  • Дещо (на 5%) збільшилася кількість тих, хто вважає, що росія досягла цілей СВО. Тепер таких 41%. Зберіглася тенденція до збільшення кількості тих, хто би підтримав завершення СВО, якби путін їїприпинив на тій лінії фронту, на якій росія зупинилася. Зараз таких 67%, а серед більш молодих таких ще більше. «Заплатити» за мир відведенням військ з захоплених Херсонської та Запорізької областей готові 40%, Херсонської та Запорізької областей та з Донбасу – вже 34%, а взагалі з України – 24%.
  • Баланс тих, хто підтримує та не підтримує мобілізацію зсунутий трохи у бік її противників (44% на 50%). Ще більше цей баланс зсунутий у випадку виникнення питання про чергову нову хвилю мобілізації (17% на 69%). Тобто опитані виступають за «нормальний» її хід, а не форсований, як було рік тому. Найбільше противників мобілізації серед молоді.
  • Повільно, але продовжують зростати відчуття втрат на фронті. 21% вказало, що серед їх близьких тарідних є загиблі на війні. Найбільше таких на Північному Кавказі та Далекому Сході. Так само росте й усвідомлення великих (понад 100000) загальних людських втрат.
  • Чеченське питання є в цьому опитуванні чи не єдиним питанням, відповідь на яке розколює россуспільство приблизно навпіл. 34% вважає, що Чечня – це фактично некерована Кремлем республіка, де не діютьросзакони. Ще 13% вагаються у цьому питанні. 53% з цим твердженням не погоджуються. Проте тих, хто вважає, що Чечня відмовилася від планів відокремитися від рф вже менше – 46%. Можна також сказати,що чеченське питання хоч і продовжує бути гострим, проте останні події навколо Чечні залишилися мало помітними. Тобто ця тема завжди «фонить».
  • Також суперечливою є фігура Кадирова, якого 36% вважає «справжнім патріотом росії», а 18% тим, хтовикористовує росію у своїх інтересах. Цікаво, що майже третина (32%) вважає, що Кадиров – це «справжній патріот росії, який використовує її у своїх інтересах», і одне іншому не заважає. Кадиров також є найбільш рейтинговим Z-кандидатом (правда лише з 4%) у президенти, якщо путін не буде брати участь у виборах.
  • Основним джерелом отримання інформації в рф став інтернет, який дещо випередив телебачення. Лідерами серед соціальних мереж передусім є Тєлєграм та Вконтактє.

ВЕКТОР РАЗВИТИЯ

РЕЗОНАНСНЫЕ СОБЫТИЯ

Отдельные события в варианте ответа «Другое»:
нападение ХАМАС на Израиль / операция в секторе Газа / арабо-израильский конфликт; поездка Путина вКитай; атаки на Крым / на Керченский мост; дроны в Москве; арест Суровикина; избиение заключенного в СИЗО сыном Кадырова; запрет Финляндии на
въезд на своих автомобилях; доллар больше 100 рублей; снижение уровня жизни; цены выросли на продукты /бытовую технику / вещи / коммунальные тарифы / транспорт / недвижимость / автомобили / на все; и др.

ИЗМЕНЕНИЯ УРОВНЯ ЖИЗНИ

Другое: одежда и обувь / вещи детям; бытовая техника; книги; косметика; запчасти и ремонт машины /топливо; услуги (массаж); ипотека, кредит / недвижимость / аренда жилья; кружки детей / обучение; мебель; путешествия и отдых; строительство и
ремонт; посещение театров, концертов, выставок и т.п.; уголь и дрова; «живем и ничего лишнего не можем себе позволить», «живем в долгах».
Другое: война, СВО / военные нужды; санкции; Америка и страны Запада; Байден; Зеленский; пятая колонакоторая слушает США; неумелое руководство страной; Силуанов; Греф; Миллер / Газпром / Сечин;министерство экономики; центробанк; чиновники / в целом правительство / государство / Единая Россия / министры / госдума и депутаты / крупный бизнес и олигархи / региональные власти, губернаторы; инфляция; Горбачев и Ельцин;
Чубайс; коррупция; кризис в мире / общая ситуация в мире; либералы; власть; сами люди / народ; нетимпортозамещения; общая обстановка в стране; «винить можно только себя»
/ «каждый отвечает за себя»; «винить некого»; «виноваты все».

ЦЕЛИ СВО

ПОДДЕРЖКА ВОЗМОЖНОГО РЕШЕНИЯ О ЗАВЕРШЕНИЯ СВО

ОЦЕНКА МОБИЛИЗАЦИИ

ЖЕРТВЫ

УЗНАВАЕМОСТЬ И ДОВЕРИЕ ПОЛИТИКАМ

ДОВЕРИЕ

НЕДОВЕРИЕ

ВЫБОРЫ ПРЕЗИДЕНТА РФ

Другие: Николай Бондаренко; Павел Грудинин; Гуриев; Екатерина Шульман; Платошкин; Прилепин; Константин Тёмин; Шойгу; Явлинский; кандидат-женщина; за кандидата от ЛДПР / КПРФ; «не за путина».

ЧЕЧНЯ

КАНАЛЫ ИНФОРМИРОВАНИЯ

Другое: личное общение / друзья, родственники, соседи, знакомые, коллеги, люди вокруг / сарафанное радио.
Другое: вотсап; РБК, Яндекс, Гугл; новостные сайты; майл ру; ру туб, яндекс дзен и др.

СОЦИАЛЬНО-ДЕМОГРАФИЧЕСКИЙ ПОРТРЕТ ОПРОШЕННЫХ (%)

Вам також буде цікаво: