search

У вирішенні проблеми дефіциту кадрів Росія перетворюється на СРСР

<strong>У вирішенні проблеми дефіциту кадрів Росія перетворюється на СРСР</strong>

У Росії фіксують рекордний дефіцит робітників з 1996 року. За даними опитування Інституту економічної політики ім. Є. Гайдара у квітні 2023 р. близько 35% російських промислових підприємств скаржилося на дефіцит кадрів. У січні 2023 року про нестачу працівників повідомило 27% опитаних. 

За даними проведеного Центробанком моніторингу підприємств, у промисловості з початку 2023 р. відчувається найнижча за останні 25 років забезпеченість кадрами. Забезпеченість працівниками знизилася до мінімальних значень з 1998 року і становить -18 балів.

Найбільш відчутний дефіцит співробітників спостерігався у сфері обробних виробництв (-28 балів), підприємств промисловості (-25), водопостачання (-23), видобутку корисних копалин, транспортування та зберігання (по -22 бали).

При чому у Росії склався дефіцит як висококваліфікованих, так і лінійних співробітників. Попит на IT-кадри на початку 2023 року зріс на 63% порівняно з минулим роком. Не дивлячись на розширення штату працівників, такі компанії як VK, Яндекс, Ozon відмічають, що попит на висококваліфіковані кадри з досвідом роботи залишається високим. У середньому збільшення терміну пошуку співробітників з досвідом роботи понад шість років склало 4-6 місяців.

Найчастіше роботодавці стикаються з нестачею інженерів, включаючи інженерів-конструкторів, інженерів-технологів. Крім інженерів вони мають проблеми з пошуками досвідчених сантехніків і електриків.

Ринок праці в Росії є зараз ринком працівників. Відповідно до hh.індексу, в цілому по Росії індекс конкуренції за робочі місця в червні склав 3,1 резюме на вакансію. hh.index показує співвідношення кількості активних резюме до кількості вакансій, тобто рівень конкуренції на ринку праці. Комфортною для ринку праці нормою вважається баланс 5-7,9 резюме на одну вакансію, а значення індексу нижче 4 свідчить про те, що на ринку праці є дефіцит кадрів.

Кількість резюме скоротилася на 2% у червні порівняно з травнем 2023 р., а кількість вакансій зросла на 9% за відповідний період. Найбільший дефіцит претендентів, відповідно до hh.індексу,спостерігається у таких спеціальностях як автомобільний бізнес, медицина та фармацевтика, робочий персонал и роздрібна торгівля.

Три головні причини дефіциту робочої сили в РФ: 

  1. Демографія. Зараз на ринок праці виходять люди, народжені у 1990-х та на початку 2000-х. Цей період характеризується низькою народжуваністю і, відповідно, людей на ринок праці наразі виходить мало. А йде з ринку, навпаки, одне з найбільш численних поколінь – 60+.  Варто відзначити, що це не новий тренд – вже з 2008 року молодих людей на ринок щороку виходить приблизно на 100 тис. менше, ніж у попередній. Тобто працівників в країні стає з кожним роком менше.
  2. Мобілізація. Це близько мінус 300 тис. осіб з ринку праці. Варто відмітити, що статистика ринку праці не враховує мобілізованих – вони не виключаються із зайнятих, хоча й випадають із виробничого процесу. У жовтні 2022 року, після оголошення часткової мобілізації, частка тих, хто заявив про кадровий дефіцит, склала 33%
  3. Еміграція. За різними оцінками, після початку мобілізації з Росії виїхали від 600 тис. до 1,3 млн осіб. Бідне населення, яке залежить від державних виплат, найчастіше немає можливості покинути країну, відповідно, виїжджають багаті та середній клас.

Середній клас відіграє важливу роль в економічному та соціальному розвитку суспільства. Представники середнього класу зазвичай мають професійні навички, освіту та кваліфікацію, які дозволяють їм займати роботу з гідною оплатою та можливостями для розвитку та кар’єрного зростання. 

Як в Росії борються з дефіцитом робочої сили:

  • Зростання популярності вахтового методу. Це форма трудового процесу, коли компанія зобов’язується забезпечити умови для життєдіяльності та проживання на заводі або поряд із виробництвом, тобто без необхідності добиратися додому щодня. 

Найчастіше вахтовиків набирають компанії, що працюють у сферах будівництва, металургії, важкого машинобудування, автомобільного бізнесу та нафтогазової галузі. Загалом по Росії у травні-червні 2023 р. кількість вакансій для вахтових працівників зросла на 91% у порівнянні з відповідним періодом 2022 року.

  • ОргнабірЦе ініціатива, яка полягає у перерозподілі людей між регіонами та секторами. Планується перенавчання та переїзд близько одного мільйона зайнятих на рік протягом десяти років. Аналогічна методика вирішення питання з дефіцитом кадрів застосовувалася у СРСР.
  • Примусові роботи для бездомних. Представники Ради з піклування в соцсфері при уряді та Громадської палати запропонували залучати бездомних людей на «трудову реабілітацію». Після ідентифікації особи та перевірки на наявність правопорушень дієздатних чоловіків, за згодою, відправлятимуть у соціальний трудовий дім (працювати за їжу та житло), а жінок – у кризисні центри. На думку російських експертів, це означає фактичну легалізацію трудового рабства.
  • Залучення до праці ув’язнених. Автори статті «Формування джерел резервної робочої сили з числа засуджених осіб» оцінили, що залучити на примусові роботи на користь бізнесу та держструктур можна 150–185 тис. осіб із засуджених.

На початок червня 2023 року в Росії створено понад 42 тис. місць для відбування покарання у вигляді примусових робіт: 50% –  на підприємствах, 42,8% – на об’єктах, що належать кримінально-виконавчій системі, 7,2% – в органах виконавчої влади регіонів. До 2024 року планується збільшити кількість таких місць до 80 тис.

  • Використання праці підлітків. 1 червня 2023 р. Держдума РФ ухвалила законопроект «Про працевлаштування підлітків». Згідно з ним, на роботу зможуть влаштуватися школярі з 14 років та спрощується процес влаштування на роботу.  

Ще у квітні 2023 року кількість вакансій для працівників 14-18 років зросла на 63% порівняно з квітнем 2022 р., а у березні 2023 р. було направлено на 75% більше запрошень на співбесіди кандидатам 14–18 років, ніж минулого року.

  • Залучення мігрантів. Поступово спрощується оформлення міграційних дозволів на роботу та в’їзд до Росії. Вже було запропоновано продовжити терміни дії трудових патентів та запровадити механізм реабілітації висланих іноземних співробітників за клопотанням роботодавців. Російські компанії через дефіцит IT-кадрів готові брати на роботу фахівців з Індії, Ізраїлю та Китаю. Але при цьому зрозуміло, що в Росію зараз мало хто готовий їхати, хоча б через високу невизначеність і ризики, пов’язані з перебуванням у країні.
  • Хедхантинг. Підприємства ВПК переманюють працівників шляхом підвищення зарплат та пропозиції «броні» від мобілізації.

Що це все означає для економіки. 

По-перше, вже відбувається і відбуватиметься гонка за працівниками. На першому етапі роботодавці “пилососять” із ринку так званих “синіх комірців” (людей робочих спеціальностей). Надалі посилюватиметься нестача високоосвічених людей, кваліфікованих фахівців, здатних розробляти та впроваджувати нові ідеї та технології. Це може критично обмежити можливості інновацій та розвитку економіки. 

По-друге, відбувається перегрів економіки – нездатність одного з факторів виробництва, а саме трудових ресурсів, задовольнити попит на них. При тому, що оборонні замовлення продовжують зростати. Економіка адаптується підвищенням зарплат. А це у свою чергу веде до інфляції.  Найбільшу загрозу несе в собі розкручування спіралі “зарплати-ціни”. Для стримування інфляційних процесів центробанку необхідно буде йти на серйозне посилення монетарної політики, що, безумовно, є негативним сигналом з точки зору подальшого економічного зростання.  Тобто чим більше сьогодні зберігатиметься дисбаланс на ринку праці, тим вища ймовірність економічного спаду в перспективі.

По-третє, окремі компанії вже сьогодні отримують менше прибутку. Випереджальними темпами зарплати зростають в держуправлінні та секторах промисловості, пов’язаних із військово-промисловим комплексом, які зараз можуть покривати свої видатки за рахунок держзамовлення. Іншим компаніям, головним чином приватним, доводиться витрачати більше коштів на переманювання кадрів. Це позначається на їхніх показниках прибутковості.

І по-четверте, ті методи, якими уряд намагається вирішити проблему нестачі кадрів, наближають російську економіку до командної та роблять її схожою на СРСР

Вам також буде цікаво: