search

Звіт соціологічного дослідження "СПРИЙНЯТТЯ РОСІЯНАМИ ВІЙНИ В УКРАЇНІ" (грудень 2023)

Звіт соціологічного дослідження

МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Методика: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) — телефонне опитування по інтерактивній̆ структурованій̆ анкеті за допомогою спеціального програмного забезпечення для проведення соціологічних опитувань. Lemur CATI — додаток, який встановлюється на комп’ютери / ноутбуки для проведення телефонних інтерв’ю.

Вибірка: Обсяг вибіркової̈ сукупності становить 1207 респондентів (генеральна сукупність — усе доросле населення рф). Вибірка є пропорційно стратифікованою за територіальними ознаками (ФО та міські / сільські за типом населені пункти), на етапі відбору респондентів застосовано статево-вікові квоти — чоловіки / жінки в 5 вікових групах (18-24, 25-34, 35-44, 45-59 і 60 років і старше). Таким чином вибірка відтворює географічні параметри та статево- вікові пропорції̈ генеральної̈ сукупності — всіх дорослих (18 років і старше) жителів росії.Дані офіційної статистики про чисельність населення рф та статево-віковий склад населення взято з відкритих офіційних інтернет-джерел. Статистична похибка з ймовірністю 0.95 не перевищує 2.8%.

Період проведення польового етапу: 20.11.2023-5.12.2023 Кількість знятих трубок – 30133
Анкет заповнених – 1200
Відмови та невідповідність квотам –27781

Відкладені на передзвін дзвінки –1152

Увага! Масові опитування в РФ мають свою специфіку. Як зазначають різні соціологи, навіть якщо дослідницька компанія дотримується всіх правил і намагається робити якісну вибірку, то все одно дуже складно зробити об’єктивне дослідження. За даними окремих досліджень підвищення досяжності респондентів дещо підвищує показники лояльності до влади та владних ініціатив. Проте не варто забувати, що нелояльні до влади громадяни можуть відмовлятися в участі в опитуванні через страх репресій.

Респонс-рейт дослідження становить приблизно 5%. Це означає, 95% людей, до яких звернулися з проханням взяти участь у дослідженні, не погодилися продовжити спілкування.

Запитання та варіанти відповіді у звіті надою мовою опитування.


ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

  • В листопаді 2023 року рівень підтримки загального напрямку руху країни знизився до серпневих («пригожинських») показників. Але при цьому кількість тих, хто вважає, що країна рухається не туди, залишився таким як був у 2023 році загалом (за винятком серпня). Тож зменшення кількості прихильників нинішнього кремлівського курсу зменшилася за рахунок тих, кому важко оцінити правильність вектору розвитку рф.
  • Події, пов’язані з війною в Україні, не потрапили на перші позиції в рейтингу найбільш резонансних подій листопада. Їх затьмарили шторм в південних регіонах, оголошення про підвищення цін на комунальні послуги та заворушення в Махачкалі. Рух дружин мобілізованих запам’ятався 19% опитаних, хоча їх вимоги і підтримує більша частина опитаних (56%) проти 22% тих, хто вважає їхні вимоги не обґрунтованими.
  • Серед проблемних видів товарів виділяються авто та автозапчастини, гаджети та побутова техніка, а також ліки – уряд не може забезпечити ними тих, хто їх потребує.
  • Станом на листопад 2023 за путіна планує віддати свої голоси половина росіян. Рейтинг всіх інших кандидатів знаходиться в межах статистичної похибки. При цьому 8% хочуть голосувати за якогось іншого кандидата, якого немає в списку, а 16% взагалі не знає за кого. Парадоксальним є те, що збираючись голосувати за кандидата, який вже 24 роки знаходиться при владі, 66% опитаних очікують від виборів змін на краще. Головне відчуття, яке виникає в думках про те, що буде з рф після виборах – це надія, тобто відчуття, яке пов’язане з майбутнім, а не минулим.
  • Головні цінності, які поділяються опитаними – це персональні цінності, або цінності пов’язані з малою групою – сім’єю (сім’я, здоров’я, добробут). Цінності, пов’язані з державою та суспільством (справедливість, патріотизм) значно поступаються вище згаданим. При цьому більшість вважає російське суспільство достатньо справедливим і вільним. Серед свобод важко виділити найбільш важливу, але очевидними є найменш значимі для росіян свободи – свобода мітингів та свобода висловлення думки.
  • Щодо корупції, то тут думки опитаних розділилися приблизно навпіл. 42% вважає корупцію головною проблемою суспільства, а 43% вважає, що є проблеми більш серйозні. Парадоксальним є й те, що найбільш розповсюдженою та шкідливою, на думку респондентів, корупцією є корупція на рівні центральної влади, проте відповідальність за корупцію чомусь несуть не президент та уряд, а чиновники та прості люди.
  • Регуляція абортів є доволі помітною темою в рф – про неї чули / знають 61%. При цьому чверть вважає, що в рф треба впроваджувати нові обмеження для абортів, а 66% проти обмежень.
  • Хоча 68% опитаних вважає, що всі релігії в рф рівні, привілейованою конфесією в рф 52% респондентів назвали православ’я, а 29% – іслам. При цьому близько третини опитаних (36%) вважають, що іслам в рф може стати домінуючою релігією.
  • 70% респондентів не вірять в те, що у путіна є двійники, і навіть якби був, то це нормальна, на думку більшості, практика для політика.

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ (мовою опитування)

ВЕКТОР РАЗВИТИЯ

РЕЗОНАНСНЫЕ СОБЫТИЯ

Другое: события в войне с Украиной / ситуация на фронте; продвижение войск около Авдеевки; взрывы складов с боеприпасами; бомбардировки дронами территории России; взрыв железной дороги на БАМе; возвращение солдат из Украины; гибель родственников / знакомых в СВО; мобилизация на войну; арабо-израильский конфликт / война на Ближнем Востоке / события в Секторе Газа; арест Стрелкова; рост цен на продукты питания / повышения цен на яйца / повышение цен на ГСМ; повышение ключевой ставки по ипотеке; повышение цен в целом; запрещение абортов в России; признание ЛГБТ экстремистской организацией; закон об иноагентах; выступление Лаврова на ОБСЕ; выступления Путина; визит Путина в ОАЭ / встреча с президентом Ирана; православный собор; стрельба в школе Брянска; землетрясение в Турции; массовая гибель пчёл в России; суды над адвокатами Навального / суды над правозащитниками; убийство Кивы; награждения сына Кадырова; закрытие границы с Эстонией.

ТОВАРЫ И ЖИЗНЬ

Другое (успешное импортозамещение): авиатехника, БАДы, корма для животных, вооружение, детское питание, одежда, постельное белье, посуда, программное обеспечение, промышленное оборудование, стройматериалы, судостроение, сельскохозяйственная техника, электроника.
Другое (импортозамещение провалилось): авиация, автомобили, автозапчасти, лекарства, медицинское оборудование, инструменты, товары для животных, одежда, станки, строительная техника, запчасти для техники, удобрения, программное обеспечение, оружие, нет качественных российских товаров.

ВЫБОРЫ ПРЕЗИДЕНТА РФ

ОТНОШЕНИЕ К ПРОТЕСТАМ ЖЕН МОБИЛИЗОВАННЫХ

ЦЕННОСТИ И СВОБОДЫ

КОРРУПЦИЯ

ОТНОШЕНИЕ К АБОРТАМ

РЕЛИГИЯ

ДВОЙНИКИ

СОЦИАЛЬНО-ДЕМОГРАФИЧЕСКИЙ ПОРТРЕТ ОПРОШЕННЫХ (%)

Вам також буде цікаво: