search

Звіт соціологічного дослідження «Сприйняття росіянами війни в Україні» за грудень 2022 року

Звіт соціологічного дослідження «Сприйняття росіянами війни в Україні» за грудень 2022 року

МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Методика: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) — телефонне опитування по інтерактивній структурованій анкеті за допомогою спеціального програмного забезпечення для проведення соціологічних опитувань. Lemur CATI — додаток, який встановлюється на комп’ютери / ноутбуки для проведення телефонних інтерв’ю.

Вибірка: Обсяг вибіркової сукупності становить 1200 респондентів (жителі Москви). Вибірка є стратифікованою за ознаками: статево-вікові квоти — чоловіки / жінки в 5 вікових групах (18-24, 25-34, 35-44, 45-59 і 60 років і старше). Таким чином вибірка відтворює географічні параметри та статево-вікові пропорції̈ генеральної сукупності — всіх дорослих (18 років і старше) жителів Москви. Дані офіційної статистики про чисельність населення Москви та статево-віковий склад населення взято з відкритих інтернет-джерел. Статистична похибка з ймовірністю 0.95 не перевищує 2.8%.

Період проведення польового етапу: 20 листопада – 12 грудня

Увага! Масові опитування в РФ мають свою специфіку. Як зазначають різні соціологи, навіть якщо дослідницька компанія дотримується всіх правил і намагається робити якісну вибірку, то все одно дуже складно зробити об’єктивне дослідження. Існує гіпотеза, що в соціально- політичних опитуваннях беруть участь переважно респонденти, які є лояльними до діючої влади, налаштовані патріотично та не бояться публічно висловлювати свою позитивну оцінку режиму.

Респонс-рейт дослідження становить приблизно 5%. Це означає, 95% людей, до яких звернулися з проханням взяти участь у дослідженні, не погодилися продовжити спілкування. Цей показник виріс порівняно з серпневим опитуванні збільшилася вдвічі.

Запитання та варіанти відповіді у звіті надою мовою опитування.

Ознайомитись з результатами дослідження можна нижче.

Вам також буде цікаво: