search

Звіт соціологічного дослідження «СПРИЙНЯТТЯ РОСІЯНАМИ ВІЙНИ В УКРАЇНІ" за лютий 2024 року

Звіт соціологічного дослідження «СПРИЙНЯТТЯ РОСІЯНАМИ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Український інститут майбутнього презентує соціологічне дослідження щодо сприйняття росіянами війни в Україні, проведене у період з 15.02.2024 року до 28.02.2024 року.

МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ 

Методика: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) — телефонне опитування по інтерактивній̆ структурованій̆ анкеті за допомогою спеціального програмного забезпечення для проведення соціологічних опитувань. Lemur CATI — додаток, який встановлюється на комп’ютери / ноутбуки для проведення телефонних інтерв’ю. 

Вибірка: Обсяг вибіркової̈ сукупності становить 1200 респондентів (генеральна сукупність — усе доросле населення рф). Вибірка є пропорційно стратифікованою за територіальними ознаками (ФО та міські / сільські за типом населені пункти), на етапі відбору респондентів застосовано статево-вікові квоти — чоловіки / жінки в 5 вікових групах (18-24, 25-34, 35-44, 45-59 і 60 років і старше). Таким чином вибірка відтворює географічні параметри та статево-вікові пропорції̈ генеральної̈ сукупності — всіх дорослих (18 років і старше) жителів росії. Дані офіційної статистики про чисельність населення рф та статево-віковий склад населення взято з відкритих офіційних інтернет-джерел. Статистична похибка з ймовірністю 0.95 не перевищує 2.8%.

Період проведення польового етапу: 15.02.2024-28.02.2024

Кількість знятих трубок – 37616

Анкет заповнених – 1200

Відмови та невідповідність квотам – 35668

Відкладені на передзвін дзвінки –738

Увага! Масові опитування в РФ мають свою специфіку. Як зазначають різні соціологи, навіть якщо дослідницька компанія дотримується всіх правил і намагається робити якісну вибірку, то все одно дуже складно зробити об’єктивне дослідження. За даними окремих досліджень підвищення досяжності респондентів дещо підвищує показники лояльності до влади та владних ініціатив. Проте не варто забувати, що нелояльні до влади громадяни можуть відмовлятися в участі в опитуванні через страх репресій. 

Респонс-рейт дослідження становить приблизно 5%. Це означає, 95% людей, до яких звернулися з проханням взяти участь у дослідженні, не погодилися продовжити спілкування. 

Запитання та варіанти відповіді у звіті надою мовою опитування.


ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

  • В лютому 2024 року з’явилась низка ознак, які свідчать швидше про стабілізацію (рутинізацію) ситуації в рф та розмивання уваги до так званої СВО, ніж про небезпечну для режиму втому населення від війни. Потенціал соціального напруження став менш вираженим, больові точки СВО та потенційна небезпека від них (мобілізація, жертви, падіння рівня життя) стали менш відчутними, запит на кардинальні зміни не змінився. Гола вечірка привернула більше уваги, ніж смерть Навального, а «черги за Надєждіна» виявились медійний феноменом, який по суті так і не зачепив пересічного росіянина.
  • Стабілізувалося повсякденне життя. Зник страх дефіциту – більшості росіян (70%) усього вистачає. Росіяни не бачать великої загрози від «СВО» для бюджету своєї сім’ї.  Ресурси вичерпані лише у 10%.
  • Хоча більша частина вважає, що рф не досягла цілей «СВО» (і ці показники ростуть), а досягнення не відповідають ані фінансовим затратам, ані людським втратам, рівень довіри політичному та військовому керівництву не зменшився, а по відношенню до шойгу навіть виріс порівняно з жовтнем на 5%. Тобто за відчуттями для росіян справи на фронті покращилися. 
  • 65% росіян також підтримують законопроект про фейки, тобто не хочуть чути поганих новин з фронту.
  • Хоча загиблих на війні росіян стало більше в особистому оточенні опитаних (за останній рік з 15 до 24% і тут є стабільна тенденція), загальна кількість жертв почала сприйматися як менша – частка тих, хто вважає, що кількість загиблих перевищила за 100к скоротилася з 22% у жовтні 2023 року до 20%. А ця тенденція трималася цілий рік.
  • Також є певний запит на справедливість по відношенню до мобілізованих – на 8% зросла кількість тих, хто вважає обґрунтованими або радше обґрунтованими вимоги дружин мобілізованих – з 56% у жовтні до 64% зараз. 
  • В той самий час зберігається тенденція до збільшення частки тих, хто підтримує припинення «СВО», якщо так вирішить путін. Зараз таких 77% (+10% порівняно з жовтнем 2023 року). Майже половина росіян навіть готова віддати за це окуповані частини Херсонської та Запорізької областей (45%) і навіть днр та лнр (таких 36%). Загалом баланс тих, хто підтримує завершення війни і вважає це важливішим за утримання загарбаних територій, є 50% проти 34% – тобто помітно зсунутий в бік млявої «партії миру», яка за мир, але за мир, який оголосить президент, а не доб’ється населення рф. 
  • Такі дані можуть говорити про те, що в рф загалом зменшується як кількість противників «СВО», так і її прихильників. Війна стає непопулярною або принаймні менш цікавою. Активну антивоєнну позицію займають 6% опитаних – це ті, хто точно проголосував би за Надєждіна, якби йому дали висунутися. До них можна додати 7%, хто «скоріше проголосував би на Надєждіна». Отже частку тих, хто проти війни, можна оцінити приблизно в 13%, а це вже помітна величина.
  • Також продовжує спостерігатися певне напруження в релігійній сфері, яке виражається в оцінках ісламу як більш привілейованої релігії в рф. Але в цій сфері не спостерігається зрушень.

З результатами дослідження можна ознайомитись нижче.

Вам також буде цікаво: