search

«СВО» не за поняттями: кримінальний світ проти участі засуджених у «СВО»

«СВО» не за поняттями: кримінальний світ проти участі засуджених у «СВО»

Тиждень тому один із злодіїв у законі спробував запустити «прогін»* щодо схвалення участі засуджених у так званому «СВО». Тепер він позбавлений свого статусу злодійською елітою, яка засудила участь ув’язнених у «не нашій війні». Схоже, злодійський світ на тлі усунення Пригожина від «СВО» вирішив показати Кремлю, що засуджує порушення владою статусу-кво, який був укладений раніше.

Сюжет: «Злодійський прогін» у ніч з суботи на неділю почав поширюватися серед увʼязнених в установах ФСВП Росії. Більшість частина людей, відомих у ЗМІ як «злодії в законі»,  виступили проти участі засуджених у війні проти України. Цим рішенням лідери кримінального світу вирішили розставити крапки над «і» та анулювати недавнє рішення одного з колишніх колег, який став залежним від ФСБ Росії і під диктовку оперативників близько тижня тому спробував поширити прогін про підтримку тих, хто їде на війну. Його рішення де-факто анульовано, як анульовано тепер і сам статус цієї людини. У прогоні від «маси Злодіїв» чітко говориться, що проливати кров невинних, де гинуть жінки, люди похилого віку – не по-людськи, і це війна – «не наша», оскільки порядну людину не можна найняти вбивати інших людей.

• Тіньовий кримінальний світ, що є фактично впливовою частиною російського соціуму, вперше відкрито і досить жорстко відреагував на так зване «СВО» та участь в ній увʼязнених. Війна названа «не нашою», «не людською», і участь у ній порядних злодіїв категорично засуджується.

• Крім того, позбавлений злодійського статусу член злодійського соціуму, який, очевидно, пішов на співпрацю з владою та відправив несанкціонований злодійським світом «прогін» на підтримку участі у «СВО».  Це цілком очевидний сигнал: тепер участь у «СВО» як «не нашій» війні злодійським світом суворо засуджуватиметься.

• Суть того, що відбувається дещо глибше простого визнання злодійським світом війни несправедливою та засудження співпраці деяких представників спільноти з владою. Якийсь негласний статус-кво, коли засуджені воювали під керівництвом Пригожина, порушено з боку Кремля. Вербування в ПВК «Вагнер» раніше злодійським світом не засуджувалося. Більше того, сам Пригожин отримав певний досить важливий вплив на злодійський світ. Різка реакція пішла, коли розпочався відвертий «наїзд» на Пригожина через обов’язковий контракт учасників добровольчих формувань із Міноборони. Таким «прогоном» злодійський світ надав підтримку Пригожину в його конфлікті з однією з «веж Кремля».

Цей конфлікт кримінального світу і влади матиме далекосяжні наслідки: «СВО» визнано війною «не за поняттями», несправедливою війною, у якій брати участь засудженим не можна. Величезним мобілізаційним ресурсом (нагадаємо, що саме ПВК «Вагнер» у ході боїв за Бахмут показала ефективність участі «зека» та неефективність Міноборони) буде значною мірою втрачено: засудженим доведеться вибирати, чи готові вони перейти до категорії декласованих у злодійському світі елементів заради отримання свободи та грошей. І вибір для «порядних злодіїв» буде очевидним. Інший варіант розвитку подій: тиск на Пригожина припиниться, він посилить свій вплив, в якому кримінальне співтовариство бачить представництво та свої інтереси у російському соціумі (а можливо, і політиці).

Крім того, у цих подіях простежуються і відлуння міжнаціонального конфлікту у боротьбі за сфери впливу. Очевидною є конкуренція чеченської групи Кадирова з ПВК «Вагнера» Пригожина за сфери впливу на певних територіях (нагадаємо, що Пригожину не дали «взяти під охорону» Білгородську область, у противагу йому пустивши туди «Ахмат» Кадирова – фактично етнічне чеченське озброєне формування тепер контролює територію,  населену переважно росіянами).

Стурбованність злодійського співтовариства Росії тим, що етнічна кавказьке угрупування отримало на відкуп досить велику російську територію, також може бути причиною такої категоричної реакції щодо «СВО», як згадуваний «прогін».

*Довідка:  Прогін — 1. ультимативна та обов’язкова до виконання вказівка ​​авторитетних ув’язнених, як правило, викладена в малюку та розповсюджена для доведення інформації до адресатів по камерах з використанням хитромудрих зеківських пристроїв.

Вам також буде цікаво: